Jak to chodí v americké restauraci

Vše, co potřebujete vědět o práci a pracovních pozicích v restauraci pro vás Jana sepsala z vlastních zkušeností.

Pokud zvažujete výlet do Ameriky za poznáním a prací v restauraci, doporučuji se nejdříve seznámit s chodem restaurace a jednotlivými pozicemi, které byste pravděpodobně mohli vykonávat. Věřím, že vám můj článek, založený výhradně na zkušenostech, pomůže v orientaci a následnému spokojenému pobytu v USA.

Pokud se na restauraci podíváme jako na souběh činností k obsloužení zákazníka, prvním člověkem, se kterým se host potkává, je hosteska/hostess. Úkolem hostesky je přivítání zákazníka popřípadě menší small talk, pokud například zákazník nemůže být ihned usazen, jelikož není volný stůl (v americké restauraci běžná věc, že host čeká i hodinu ne frontě na volný stůl). Hosteska zkontroluje rezervaci či obsazenost restaurace a následně zavede hosta ke stolu. Bezprostředně po usazení hosta informuje číšníka, který má stůl na starosti, o tom, že je obsazen a je třeba hosty obsloužit. Zde končí odpovědnost hostesky. Hostess je skvělá pozice pro procvičení angličtiny a získání nových obzorů. Američani jsou obecně velmi komunikativní, proto rádi povídají a zajímají se o jiné kultury. I přes svůj název tuto pozici vykonávají i muži, takže netřeba se bát o tuto pozici zažádat.

Číšník/waiter má na starost většinou konkrétní stoly v restauraci, které dostane předem určené. Jeho úkolem je pozdravit zákazníky, informovat je o denních specialitách a objednat jim jídlo a pití. Jídlo objednává zpravidla skrze elektronický systém, jež tiskne objednávku kuchařům. Pití, v případě nealkoholických nápojů připravuje číšník sám, v případě dalších drinků barman. Po připravení jídla číšník servíruje pokrmy. Následně se stará primárně o to, zda je vše v pořádku a také vyřizuje platbu. Číšník běžně dostává spropitné, v Americe značně vysoké při srovnání s ČR, proto se plat číšníka pohybuje většinou v nižších hodnotách, i když v závěru, po započtení spropitného, může mít i kolem 20 dolarů na hodinu. Záleží na oblíbenosti a vytíženosti restaurace.

Proti ČR se v Americe o odnos jídla nestará číšník nýbrž busser. Busser má na starosti přípravu stolů, odnos jídla a v případě nedostatečné vytíženosti další drobnější úkony jako je například doplnění pití, donesení maličkostí (kečup, dressing). Busser je v podstatě pomocný číšník, který nekomunikuje tolik se zákazníky, avšak může zaskočit v případě potřeby. Z tohoto důvodu je i na této pozici běžné spropitné, ale procentuální vůči číšníkům (například 25% z toho, co dostane číšník).

Za zmínku stojí určitě i food runner, záleží, o jakou restauraci se jedná. Jak už sám název napovídá food runner roznáší jídlo. V amerických restauracích se často jídlo nosí na velkých tácech na rameni, chodí tam totiž do restaurace i celé rodiny, a tak je toho hodně. Právě proto záleží, do jaké restaurace se dostanete, jelikož tuto pozici někdy zastává sám číšník, jindy se číšník stará pouze o pití a objednávky. Na pozici food runnera je to se spropitným obdobně jako u bussera.

V případě, že je součástí restaurace i bar, což bývá zcela běžné, se můžeme dostat k barmanovi či bar-backovi. Barman připravuje pití na objednávku od číšníka a udržuje konverzaci na baru. Tato pozice je dle mého názoru spíše pozicí stálou, a proto je pravděpodobnější, že budete dělat bar-backa = pomocník barmana. Znovu se jedná o pozici, kde si skvěle procvičíte angličtinu, jelikož budete například točit pivo, nosit led či dělat jednodušší koktejly a komunikovat s hosty u baru. Jako bar-back se můžete těšit na dobré spropitné, o které se s vámi podělí barman.

Tímto uzavíráme přední část restaurace – pozice, u kterých dochází ke kontaktu se zákazníky. V zadní části restaurace se jedná o přípravu jídla a vedení restaurace. V této části restaurace není běžné dostávat spropitné, nicméně lze očekávat, že budete mít jídlo zdarma (může platit i pro přední část). Nemusí to být pravidlem, ale pokud pracujete v kuchyni a přilehlých místech, není většinou problém se na tomto domluvit. I když tedy nemáte bonus formou spropitného, případné jídlo zdarma je obrovskou výhodou, jelikož se nejedná o malá čísla ve výdajích na programu. Pojďme se podívat, jak probíhá práce v této části restaurace.

 

Obrázek: Když jste s kolegy zadobře 🙂

clanek1

 

Když číšník objedná jídlo, nejčastěji se vytiskne přímo v kuchyni na lísteček, který slouží pro organizaci kuchyně. Jedna objednávka/jeden stůl je na jednom lístku, tím pádem je třeba, aby se pustili do práce všichni, kteří mají dané pokrmy na starosti. Prvním z nich je samozřejmě kuchař, či šéfkuchař. Tyto pozice se však pro studenty příliš nenabízí, jelikož vyžadují určitý stupeň zkušeností.

Na jakou pozici se však dostat můžete je pomocný kuchař/prep cook. Jako pomocný kuchař během dne chystáte potraviny tak, aby byly připraveny pro jejich bezprostřední užití. V praxi se jedná o krájení sýrů, salámů, loupání brambor, porcování masa či ryb, doplňování krájené zeleniny atd. Pomocný kuchař dále při objednávce zastává i lehčí úkony jako nalévání polévky, příprava salátů či dezertů. Jak už jsem zmínila mnohokrát, záleží na typu restaurace, ve které pracujete. Někdy pomocný kuchař i umývá nádobí a prakticky vždy pomáhá se zavíráním restaurace – úklid pracovního místa, mytí spotřebičů a podlah. Je třeba zmínit, že tato pozice není příliš jazykově náročná, proto se hodí i pro začátečníky. Ve vytížené a oblíbené restauraci se však určitě nazastavíte a bude očekáváno maximální pracovní nasazení.

 

Obrázek: Pracovní místo pomocného kuchaře

clanek2

 

 

 

Jednou z posledních možností zaměstnání v restauraci je umývač nádobí/dishwasher. Jako dishwasher máte jednoduchý úkol – umývat nádobí, které přinášejí buzzeři. Vše musí probíhat ve značné rychlosti, takže je třeba počítat s tím, že se nejedná o příliš „čistou“ práci. Výhodou je, že ji zvládne každý bez předchozích zkušeností i bez znalosti jazyka. Může se proto stát odrazovým můstkem pro další práci v Americe.

Tím jsme dokončili výčet pozic v restauraci, na které byste se mohli v rámci svého WaT programu v USA dostat. Obecně je třeba podotknout, že správa celé restaurace je pod rukou manažera, což může být zároveň i vlastník. Z mojí zkušenosti mohu říci, že je dobré s manažerem dobře vycházet, jelikož vám to zajistí dostatek hodin i dobré místo. Manažer či vlastník často sám v restauraci pomáhá a to prakticky na všech pozicích, budete tak mít pravděpodobně možnost zjistit i nějaké informace z vedení restaurace atd. Nakonec je třeba podotknout, že ve větších restauracích je odděleno místo manažera přední části restaurace a zadní, tak se může stát, že jsou tato dvě místa prakticky rozdělena.

Doufám, že vám můj článek rozšířil obzory a pomohl tak s výběrem práce na programu WaT.

 

Autor: Jana Kandrnálová, Work and Travel USA 2014 & 2016

Přidej se k nám na Facebooku!

Partneři