HOST, HOSTESS

Pozice hostesky v americké restauraci se patrně liší od naší hostesky. Zatímco doma si spíše hostesky spojujeme s promo nového produktu, ochutnávkami v obchodě nebo předvádějícími se u aut během autosalónu, v Americe hosteska zdraví a vítá hosty v restauraci, usazuje je a přiděluje stůl číšníkovi.

Hosteska na začátku směny rozdělí všechny stoly v restauraci na tzv. sekce (sections) dle počtu číšníků na dané směně. Každý číšník má pak celý večer přidělených pár stolů, které obsluhuje. Po uvítaní a usazení, hostům rozdá menu, (případně dětské menu a pastelky), přinese příbor (pokud není nachystaný na stole) a představí specialitu dne. O všechno ostatní se pak postará číšník, který probere objednávací štafetu a hostům se po zbytek času věnuje. Hosteska si pak označí, ke kterému stolu hosty usadila a který číšník je bude obsluhovat. Samozřejmě je rozdíl, pokud při rotaci sekcí usadí jednomu číšníkovi 2x po sobě stůl se 6 hosty a druhému 2x stůl, kde sedí jenom pár. Je třeba zapojit matematiku i logiku 😀

Hosteska kromě toho přijímá rezervace stolu po telefonu, emailu nebo osobně, zapisuje hosty na „čekačku“ (wait list), vyvolává jména z „čekačky“, když hosté čekají na baru nebo v okolí (záleží na rychlosti rotaci stolů a kapacity restaurace), sleduje čistotu stolů, kontroluje toalety, pokud je potřeba i uklidí, zalévá kytky, přijímá objednávky sebou, doplňuje vybavení pultíku (hostess stand – viz foto).

Výjimečně se v roli hostesky, resp. hostesa objeví muž :) no spíše je to holčičí pozice.  Nutností je lepší English speaking skills a příjemné vystupování.

Užitečné fráze:

How many? How many are in your party?

Table for/ party of two/three/eleven guests.

Do you have a reservation?

May I have your name? Can I get your name?

Follow me please. Right this way.

It’s going to be about a 15-minute wait. 

Přidej se k nám na Facebooku!

Partneři